Поїхали!
1. Аромат
Кавовий аромат тісно пов'язаний з кислотністю і смаком напою. Аромат кави багато в чому залежить від того, наскільки свіжий напій. найсильніший аромат у щойно обсмаженої та меленої кави. Дегустатори оцінюють інтенсивність аромату, яка може бути слабкою, помірною, сильною, яскравою. Поряд з благородними ароматами вони відрізняють і негативні запахи кави: запліснілий, брудний, зіпсований і т.д.
2. Смак
Формується хімічним складом кави смак є найголовнішою категорією при оцінці кавового напою. Одночасно він і найскладніший, через те, що інші категорії (кислотність, повнота, аромат) базуються і залежать від нього.
3. Кислотність
Це один з основних специфічних термінів, що вживаються для характеристики кави. Він означає приємну гостроту смаку, підкреслює високу якість напою. Кислотність не має нічого спільного з кислим смаком, властивим для кави гірких сортів, а також погано обсмаженого. Вона стає менш вираженою при сильному обсмажуванні зерен.
4. Букет
Букетом напою називають сукупність смаку та аромату. Стосовно кави, букет - це поєднання аромату, смаку і післясмаку, що досягається в результаті змішування в певних пропорціях різних сортів кави. Для отримання необхідного букета використовують сорти кави, що доповнюють один одного.
5. Післясмак
Ця категорія була порівняно недавно введена в обіг дегустаторів кави. Післясмак - це смакові тони, які відчуваються після того, як кава випита. Насичені, екстрактивні кавові напої мають яскраво вираженим смаком.
- Повнота
7. Баланс
Цей термін дегустатори застосовують до кави, у якій одні смакові характеристики та відтінки не переважають над іншими. При цьому напій повинен бути досить складним. Визначаючи каву як "збалансовану", або "гармонійну", мають на увазі перш за все єдність і врівноваженість її смакових компонентів.
Сподіваємося, що після цієї статті вам буде набагато легше розуміти терміни, які ви так часто бачите на упаковках з кавою.